Het ontstaan van de Egemse Cyclospurters.

Op 29 januari 1983 wordt in Egem een nieuwe wielertoeristenclub boven de doopvont gehouden, opgericht door twee buren, wielerfanaten en ex-renners, Raf Van Bruwaene en Eric Naert: “Wielerclub ’t Hoveke” met als voorzitter Eric Verstraete en secretaris Nicole Bruneel.
Het objectief is wielertoeristen aan te trekken die er graag een aardig tempo op nahouden. Het eerste wielerjaar telt de club 8 “pedaalridders”. De eerste grote rit wordt ingericht op zondag, 19 juni en gaat via de West-Vlaamse heuvelzone en de Casselberg naar St. Omer in Frankrijk. De eerste kampioen wordt Raf Van Bruwaene. (Foto)Eind 1984 wordt beslist om, wegens overname van het clublokaal “’t Hoveke” en het wegvallen van deze sponsor, de naam van de club te veranderen naar “de Cyclospurters”. Om de clubkas te spijzen wordt ook ieder jaar een kaarting georganiseerd. Eind 1986 stopt de Egemse wielerclub “de Torenhoftrappers” ermee en een jaar later aanvaardt Marc De Laere het voorzitterschap van “de Cyclospurters”.


In 1988, vijf jaar na de oprichting is het ledenaantal meer dan verdubbeld, nl. 17 en in mei wordt er ook gestart met een damesploeg “de Cyclodames”. Het programma wordt uitgebreid met een aantal sterritten, een marathonrit (± 200 km), een verrassingsrit, een daguitstap en een barbecue. Vanaf 1990 komt er ook een volgwagen met Marc De Laere als chauffeur en jaarlijks wordt een groeps- en familieweekend in de Ardennen en/of het buitenland ingericht.


Begin 1993, is er een bestuurwissel: naast voorzitter Marc De Laere en penningmeester Raf Van Bruwaene, volgt Roland Van den Bussche, Nicole Bruneel op als secretaris en wordt Guy Popelier nieuw bestuurslid i.p.v. Eric Naert. Vanaf 1996 rijden ook onze “Egemse” renners hun eerste ritten mee met “de Cyclospurters”, vooraleer te starten met een wielercarrière. Enkele onder hen zijn trouwens nog steeds lid van de club.


Begin 2003 telt de wielerclub 37 leden en gaat het bestuur op zoek naar verjonging, met als nieuwe bestuursleden Marc Nemegheer en Dirk Verwilst. In 2005 wordt gestart met een B-ploeg, voor leden die het wat rustiger aan willen doen. Het ledenaantal groeit in sneltempo aan met o.a. veel jong talent en in 2007 vieren “de Cyclospurters” hun 25-jarig bestaan met 70 leden. Dit wordt echter overschaduwd door het plotse overlijden van medestichter en bestuurslid Raf Van Bruwaene tijdens de wekelijkse rit van 6 mei.


Dankzij de hechte vriendschapsbanden, is deze wielerclub uitgegroeid tot een club met naam en faam tot ver buiten onze provincie. Onze enthousiaste “Cyclospurters” en “Cyclodames” starten vanaf maart elke zondag op het Egems Dorpsplein voor een rit langs onze Vlaamse wegen.

Met speciale dank aan de sponsors voor hun jarenlange steun, aan het bestuur voor hun belangeloze inzet en aan de leden voor het vertrouwen, wens ik “de Cyclospurters” nog een mooie toekomst met veel fietsplezier.


Nicole


© 2008 Cyclospurters Egem - Maarten Van den Bussche